Inlägget innehåller annonslänkar
Vi har varit husbilsägare sen sommaren 2017, och vi är inne på vår andra husbil, en Bürstner Nexxo t728 G ”made for Sweden” från 2016. Den har vi haft i två år nu och vi har använt den runt 300 dygn. Vi är jättenöjda med husbilen, men vi har hittat några förbättringsmöjligheter. Några kommer vi försöka åtgärda innan eller i början av nästa säsong, några har vi redan åtgärdat och några hoppas vi husbilstillverkarna kan ta med sig vid tillverkning av nya husbilar. Vi skriver husbilstillverkarna, för en del av dessa punkter tror vi inte gäller bara vårt märke eller modell, och vi räknar så klart med att alla kommer läsa detta blogginlägg och se filmen vi gjort om detta.
I detta blogginlägg kommer vi lista alla punkter och skriva vad vi gjort, vad vi planerar att göra och i vissa fall bara nämna saker som vi får leva med. Vi räknar med att fler än oss har sett en del av dessa saker och kanske andra saker, så berätta gärna i kommentarerna om ni håller med eller hur ni gjort era förbättringar och löst problemen. Vi har fortfarande inte helt klart för oss hur vi ska åtgärda allt, så alla tips tas tacksamt emot! Under ett par av punkterna finns länkar till saker vi köpt för att åtgärda. Detta är affiliatelänkar, det vill säga att vi får en liten provision utan att det blir dyrare för er om ni väljer att handla via våra länkar.
Vi inser såklart att många av dessa punkter är en fråga om kostnader eller en fråga om lastvikt, men några punkter är helt enkelt designmissar och/eller borde vara enkla att få rätt från början utan att det blir dyrt eller tungt. Lastvikten, eller bristen på den, var förresten huvudanledningen till att vi bytte husbil. Det är absolut en punkt vi tycker husbilstillverkarna borde fundera på i samband med tillverkning av husbilar, men det har vi skrivit ett inlägg om tidigare, så det tänker vi inte gå närmare in på här. Ni hittar inlägget om lastvikt i husbilar här om ni vill läsa.
1. Uttag för el-kabel
El-uttaget på vår husbil sitter innanför en lucka på sidan av husbilen. Man har gjort et spår som sladden kan ligga i så att man kan ha luckan stängd även när sladden sitter i. Detta spår är inte gjort för 2,5 mm2 kabel som är det man bör använda. Det blir med andra ord trångt, och kabeln blir lite klämd. Dessutom så slits packningen som går runt luckan i underkant. Den är nu både trasig och har lossnat. Vi skall åtminstone byta packningen innan nästa säsong, men vi ska även kolla närmare på om vi kan göra bättre plats åt el-kabeln.
2. Kondensvatten från pannan
Ungefär samtidigt som vi bytte husbil upptäckte vi att det finns en liten plastdetalj som man kan sätta på utloppet från pannan för att hindra att kondensvattnet rinner ner längs sidan på husbilen och orsakar fula svarta ränder. En enkel lösning tyckte vi och köpte och monterade den enkelt genom att skruva ut de två skruvarna på locket på ”skorsten” och sedan lägga plastdetaljen under och skruva tillbaka. Sedan dess har vi inte haft svarta ränder från kondensvattnet. Den var inte alls dyr och borde vara standard på alla nytillverkade husbilar tycker vi!
Mera detaljer om kondensvattenutloppet och möjlighet att beställa hittar ni här.
3. Lastsäkringsskenor i garaget
Det är viktigt med lastsäkring och vi tycker det borde finnas flera lastsäkringskenor och krokar i en husbil från början. Åtminstone en till skena på bakväggen. Tillverkarna vet vart det finns balkar i väggarna och med det vart det är bäst att montera. Husbilsägare må ha olika behov, men att ha lastsäkringsmöjligheter redan när husbilen är ny, känns som en självklarhet för oss. Vi har köpt öglor som vi har skruvat dit där de behövs utifrån hur vi lastar, så vi har löst det bra och kör säkert.
4. Droppljud
I kategorien saker som troligen är svåra att förutse, så har vi droppet från markisen som landar på dörrhållaren som håller ytterdörren när den står öppen. I förra husbilen var det droppet från den övre listen på cykelstativet som landade på baklyktorna som stack ut lite. Dessa ljud hörs otroligt väl inne i husbilen och kan vara rätt så irriterande. Vi tänker oss att fästa något som flyttar droppet lite för att bli av med markisdroppet på husbilen vi har nu. När det gäller förra husbilen så hittade vi ett tips i en Facebookgrupp om att man kunde byta ut plastdetaljerna i ändarna på listen för att bli av med droppet, och det fungerade faktiskt. Detta visar att det kan vara värt att säga till när man har ett problem eller något man stör sig på, även om det känns som en skitsak!
5. Skräp samlas mellan markisen och taket
Vi har en glipa mellan taket och markisen, inte så att det är otätt ner längs väggen, men så det finns möjlighet för allt möjligt skräp att samla sig. Det brukar kunna bli en del löv, barr och annat småskräp från träden. I bland kilar det fast sig ordentligt, så det är inte roligt att försöka hålla rent. Vi upplevde inte att vi hade detta problem på förra husbilen, men vi är osäkra på vad som är skillnaden. Någon sorts skydd för glipan skulle vara bra för att bli av med detta problem.
6. PrickStop på dörrlåset
Jag minns inte riktigt hur vi blev uppmärksamma på hur enkelt det är att bryta sig in i en husbil via låset på förarsidan om man vill. Tjuvarna använder en skruvmejsel eller något annat spetsigt föremål som de sticker in i underkant av plasten vid dörrhandtaget och låser upp bilen. För att hindra detta, så finns PrickStop. Det är en ”plåtbit” som man monterar inne i dörren och som hindrar att man kommer åt att låsa upp med en en skruvmejsel. Vi har köpt och fick en verkstad att montera denna i samband med service, men det ser inte allt för svårt ut att göra det själv heller. Sen finns ju alltid risken att tjuvarna ger sig på ett fönster eller en annan dörr om inte de kommer in denna vägen, men förhoppningsvis kan det avskräcka och åtminstone fördröja ett inbrott.
Mera information om PrickStop och möjlighet att beställa hittar ni här.
7. Stänk fram på bodelen
De aller flesta halvintegrerade husbilar har bredare bodel än bildel, och på vår husbil så innebär det att vi får en hel del stänk där bilen går över i bodelen. Vi har inte ens stänkskydd på husbilen. Det kan ju ha suttit där, men den var rätt ny när vi köpte den, så jag är tveksam. Inför nästa säsong blir det med andra ord garanterat stänkskydd, men vi funderar även på innerskärmar för att minska detta. Vad vi förstått så kan innerskärmar dra ner ljudet i hytten lite också.
8. Otätt insteg
Vi har upptäckt ett par gånger att vi haft vatten i insteget till bodelen, och inte riktigt förstått vart det har kommit ifrån. På årets sista resa hem från Göteborg blev det blött igen efter att vi kört i regnväder. Vi såg även nyligen hos en annan Bürstnerägare som lagt ut en video på Youtube att de haft samma problem och att de vid demontering av insteget upptäckte att det saknades en packning. Vi känner oss säkra på att inget tagit skada av detta, men vill gärna få ett stopp på det. Eventuellt kommer vi kontakta återförsäljare om detta, då det verkar som det kan vara en miss från tillverkaren.
9. Soptunnan – vilket skämt!
Vi har soptunna som sitter på dörren. Om det er bra eller dåligt med soptunna på dörren, är en annan diskussion, men den som kom på konstruktionen av den soptunnan vi har kan inte ha tänkt till särskilt bra. Själva tunnan sitter på gångjärn längst ner så att den kan vikas ut när man vill sätta i och ta ut påsen. För att hålla fast tunnan annars, så sitter det en bygel i hårdplast som man klämmer fast i spår i tunnan. Strax efter att vi köpte husbilen märkte vi att bygeln hade varit limmat sen innan och det tog inte lång tid innan den gick av igen. Efter att ha limmat och lagat och klarat oss ett tag fick vi tag på en ny bygel, men nu är även den slut. Denna gång vill vi gärna hitta en bättre lösning än att byta ut bygeln innan vi gör något. En ny soptunna? Bygel i annat material?
10. Kondens i skåpen
När temperaturen ute sjunker under fem grader, så blir det kondens i skåpen ovanför sängarna. Det blir ibland så mycket kondens på bakväggen att det rinner. Detta har vi sett på Youtube att en annan Bürstnerägare har löst genom att sätta självhäftande korkmattor på ytterväggen inne i skåpen, så vi kommer leta reda på något liknande.
11. Myggorna kommer in från garaget
Längs ytterväggarna bredvid sängarna finns det ventilationsgaller som släpper upp värmen från värmerören som går nedanför. Problemet är bara att gallren som är längst bak i husbilen är helt öppna ner till garaget. Vi känner oss rätt säkra på att detta är en av huvudvägarna för myggorna att ta sig in i husbilen. Vi har redan köpt myggnät att sätta på undersidan av gallren, så vi hoppas det löser problemet.
12. Varm belysning under sängarna
Vi har stora förvaringsutrymmen under båda sängarna, och i dessa utrymmen sitter det armaturer som blir rätt så varma. Speciellt under den ena sängen, där det finns möjlighet att hänga kläder, är det också stor risk att detta hänger mot den varma lampan. Jag vet inte om det kan bli så varmt att det är en brandrisk, men det känns inte bra att tänka på att man kan råka tända eller missa att släcka och att det blir så varmt som det blir. Vi kommer kolla på möjligheten att byta ut belysningen till LED.
13. Toaletten skulle ha suttit längre in
VI har relativt god plats i toarummet, men tyvärr har man inte tänkt till riktigt. Själva toastolen sitter monterat helt mot ytterväggen och med handfatet bredvid så gör det att man inte kan vrida den så mycket åt sidan som man skulle önska för att sitta skönt när man stänger dörren. Hade man gjort en 10-20 centimeter längre kanal för toakassetten och på så sätt fått toastolen lite längre in i rummet hade man suttit kungligt på toan även med dörren stängd.
14. Lådorna är ett skämt!
VI har stora fina kökslådor, men de tål i princip ingen vikt och skenor och mekanismen som ska låsa lådorna till dessa är allt för klena. Trots glasspinnar och superlim lyckades vi få loss en låda när vi skulle demonstrera för filmen som motsvarar detta blogginlägg, och då var lådan tom! Vad med att använda grejer som håller? Varför göra en stor låda som det inte är tänkt att man ska ha något i? Här tycker vi tillverkarna måste tänka till lite och inte bara luta sig till att ”det står ju in instruktionsboken att du får ha max 3 kg.”.
15. Och det är utdragsskåpet också!
Vi har även ett utdragsskåp med hyllor som gick jättetrögt när vi köpte husbilen. Tidigare i sommar behövde vi ta ut det för att kunna byta vattenkran och då insåg vi varför; skruvarna till skenorna hade lossnat. Vi använde superlim och skruvade dit skenorna och oljade lite och nu går det som en dröm. Visst, underhåll kan ju behövas, men med tanke på vilket jobb det är för att komma åt här, så borde man tänka till i montaget!
16. Vattenlåset på diskhon
Vattenlåset på diskhon sitter med mindre än ett kvarts varv gänga och har dessutom lite kanter. Råkar man lasta lite för högt i översta hyllan i utdragsskåpet i förra punkten, så är det lätt att man skruvar av vattenlåset när man stänger skåpet. Tills man upptäcker att man råkat ut för detta, så rinner allt vatten man spolar i diskhon ner i hyllan, och det är ett skitjobb att ta reda på när det sker! Här borde man ha en annan låsning på locket till vattenlåset eller någon form for skydd. För vår del har vi löst det med et par varv silvertejp och att vi tänker oss för när det gäller vad vi har på den hyllan.
17. Göra plats bakom glasskiva
På väggen bredvid spisen sitter en glasskiva, och vi har sett att andra har bytt ut skruvarna för att göra plats för förvaring av skärbrädor på insidan. Detta tyckte vi var en bra idé, så det ska vi fixa!
18. Skåp utan hyllor
Skåpen ovanför spisen och ovanför kylskåpet är mycket rymliga, men det borde ha funnits hyllor. Vi har inte med så många saker som kräver den skåphöjd som finns och med tanke på risken att något ramlar ut efter färd så vill vi inte stapla så högt heller. Vi kommer sätta dit hyllor i åtminstone ett par av skåpen för att kunna utnyttja dem bättre.
19. Kyl och frys
I kylskåpet sitter det stopp för att inte saker ska åka ner från hyllorna under färd. Problemet är bara att denna konstruktion inte håller. Plasten går sönder om man behöver hantera dom, så vi har satt dit stänger vi köpt senare. Vi har även förbrukat att par av hyllorna som sitter i dörren. Det är ju inte jättestort utrymme i husbilen och det som hänt är att någon av oss böjt sig för att hämta något i kylskåpet. När vi sedan reser oss så är det lätt hänt att komma åt och lyfta någon av dörrhyllorna och när de då landar igen eller i värsta fall åker ner på golvet så har plasten gått sönder.
Och når det gäller luckan till frysfacket, så har vi hela tiden känt att låsmekanismen både varit klen och kärvat, så vi har varit jätteförsiktiga, men lyckades till sluta bryta av den. Dessutom så har ena ”ploppen” som håller luckan på plats gått av. Vi har fixat detta så det funkar, men vi skulle behöva byta luckan.
20. Strömförsörjning mitt i hyllor?
I två av skåpen över dinetten har man dragit el mitt i hyllorna. I det ena skåpet på tvärs av hyllan och i det andra längs med hyllan. Detta förstör och begränsar hur man kan använda hyllorna, så har tycker vi man skulle ha tänkt till och åtminstone dragit det längs kanten på hyllorna, eller ännu bättre längs väggarna.
21. Gas- och brandvarnare – Säkerheten först
VI har själva fått eftermonterat gasvarnare och köpt brandvarnare till vår husbil. Detta tycker vi borde vara standardutrustning i en ny husbil! Det är saker som borde finnas i varje hem och fritidshem och det är inte heller speciellt dyrt! Vi har även brandsläckare och brandfilt med oss, men tycker att speciellt för brandsläckare, så borde husbilstillverkarna tänka till så att det ska finns plats att montera/placera detta på strategiska platser.
22. Mattan var dåligt limmat!
Detta kan så klart ha varit en ärlig miss, men det kan också vara ett försök att spara pengar. Det har visat sig att på 3-4 årsmodeller, så har man använt dåligt lim när man limmat fast golvmattorna. Speciellt på modeller med golvvärme har det nu visat sig att limmet inte håller och mattorna släpper. Vi upptäckte detta i våras och det var inget problem att få det åtgärdat utan kostnad. Lösningen i vår bil blev att göra om golvet och lägga ny golvvärme direkt under en heltäckningsmatta. Vi tycker det blev bra och själv om det fixades utan diskussion, så tyckte vi det var tråkigt att behöva ta hand om detta.
23. Internet och navigering
Detta är ingen punkt som har med själva husbilen att göra egentligen, men vi tar med den så vi kanske kan få några tips om hur ni löst detta. När vi var i Tyskland i höst insåg vi att vi inte har tillräckligt med surf på våra mobilabonnemang, och vi kommer därför se över detta innan det är dags att åka utomlands igen. En del av surfen går med till navigeringsappar, så vi funderar även på om det kan vara värt att köpa en GPS.
Även om vi har hittat en del förbättringsmöjligheter, så hoppas vi inte ni uppfattar detta som ett gnällinlägg. Vi är jättenöjda med vår husbil och planerar att ha den ett bra tag till innan vi byter ut den! Det vi hoppas på däremot är att ni redan har löst några av dessa saker så vi kan få tips om hur vi ska göra! Og det bästa vore ju om alla husbilstillverkare där ute läser detta och ser till att göra rätt från början på kommande modeller, så vi kan hitta en som vi inte behöver fixa med!
Det är svårt att ta foton som illustrerar allt detta, så om ni vill se mera hur vi menar så har vi även gjort en film som visar och berättar hur vi menar. Klicka här nedan för att titta.
Såg videon
God jul och Gott nytt år till er
Trevligt att du tittade! God Jul 🎄
Vi har en Frankia 840 från 2008. Soptunnan i dörren är jättefånig. Användes hos oss till att ha tofflor och skohorn och sådant. Sopor beror på om vi åker eller står still, står vi still så har vi sopsortering utanför. Lastsäkring *LER* vi har allt i plastbackar och det är så fullt så inget kan flytta på sig.
P.S Vi bor permanent i vår bil för tillfället i Spanien. God Jul från Husbilen Franny
Haha, lastsäkring som lastsäkring. Vi har egentligen inget emot soptunnan på dörren, men vi behöver en bättre.
Ett bra inlägg med många bra punkter. Visst är det konstigt med stora höga skåp, men inga hyllor.
Lådorna verkar vara ett sorgebarn hos Bürstner. Våra kom farande ett par gånger och vi fick försöka laga glidskenorna flera gånger, små stålkulor fick vi jaga över hela golvet.
Mycket är säkert ett resultat av att tillverkarna försöker spara lastvikt, menibland har de nog ” bara haft otur när de tänker??”
Jo, det finns förbättringspotential när det gäller val av prylar och hur de sätts ihop. De flesta punkterna i listan är dock mera av karaktären önskemål och inga direkta fel. 😃
Pingback: Äntligen dags att börja förbereda husbilen för inflyttning! - ReiseLinda