9 tips för billigare färja till Tyskland

Av | 21 oktober, 2021

Detta inlägg innehåller annonslänkar*

Det finns ett antal färjor att välja mellan om man vill ta husbilen eller bilen till Tyskland och kanske vidare ut i Europa. Att välja färja är en fråga i sig, som vi troligen återkommer till i ett annat inlägg. Här tänkte vi dela med oss av 9 tips för att få den färjan du väljer så billig som möjligt. Vi känner i dagsläget till tre färjebolag som har rutter mellan Sverige och Tyskland och kommer länka direkt till nyttiga delar av deras hemsidor i samband med tipsen nedan.

Så härlig känsla att vara på väg med färjan till Tyskland!

Tips 1 – Nyhetsbrev

Enklaste sättet att hålla koll på färjebolagens kampanjpriser, paketpriser och andra specialerbjudanden är att prenumerera på deras nyhetsbrev. Då kommer informationen direkt i inboxen. Om vi tycker det blir många mejl i en period då vi inte går i resplaner så tar vi bort prenumerationen ett tag tills det blir dags igen. Här har ni länkar direkt till färjebolagens sidor där ni kan anmäla er till nyhetsbreven.

Stena Line (annonslänk)

TT-Line (annonslänk)

Finnlines

Tips 2 – Färjebolagens sociala medier

Om ni är aktiva på sociala medier, som till exempel Facebook eller Instagram och gillar att söka information där, så kan ni undersöka om de färjebolag som är aktuella för er är aktiva på sociala medier. Om de är det, så kan ni börja följa deras konton där. Här bjuder vi inte på några länkar då det är enkelt att söka och kolla själv på den plattformen ni eventuellt önskar att följa. Då det inte var länge sen vi själva åkte med TT-Line, har vi på sistone sett en del annonser från dem. Vi själva gillar nyhetsbreven bättre, så vi följer inga av färjebolagen i sociala medier för tillfället.

Tips 3 – Färjebolagens hemsidor

Om man inte vill ha nyhetsbrev eller följa färjebolagen i sociala medier, så kan man i stället gå direkt till deras hemsidor och söka information. Där kan man också hitta kampanjpriser, paketpriser och andra specialerbjudanden. Vi har dock inte koll på om det alltid är de samma eller lika många som t.ex. i nyhetsbreven. Här har ni länkar till färjebolagens startsidor:

Stena Line (annonslänk)

TT-Line (annonslänk)

Finnlines

Tips 4 – Boka i tid

Färjepriserna varierar med tiden och blir oftast dyrare ju kortare tid det är mellan bokning och avresa. Har ni möjlighet att bestämma er i god tid, så boka färjan så tidigt som möjligt. För att ha lite koll på prisläget, så kan det vara bra att gå in och påbörja en bokning då och då, det brukar vi göra.

Tips 5 – Var flexibel med dag

Priserna varierar som sagt med hur långt det är från bokning till avresedag, men de varierar också mellan säsong och mellan olika veckodagar. Ska ni resa på höst eller vår och är flexibla med avresevecka eller till och med månad, så kan det löna sig att kolla upp när färjebolagens ”säsongsgränser” går. Påbörja bokningar och testa med olika datum för att se om det skiljer i pris.

Det skiljer även på vilken dag i veckan man åker. Vi bokade nyligen resa med Stena Line från Kiel till Göteborg någon månad innan det var dags för avresa, och då var det billigast att åka på tisdagar och onsdagar, dyrast var det i helgen. Jag minns inte exakt, men tror det var ett par hundra kronor billigare dessa dagar.

Tips 6 – Bli medlem hos färjebolagen

Några av färjebolagen har olika typer av medlemsskap där man kan samla poäng på sina bokningar och köp ombord. Dessa poäng kan sedan användas för att delbetala kommande resor. Vi brukar variera oss lite, men väljer ofta Stena Line, och har till exempel nyttjat poäng för att delbetala en resa från Trelleborg till Sassnitz. Den resan slutade på strax under 400 kr. för oss två och en husbil på 7,5 meter.

Detta får man så klart mest ut av om man är trogen ett av färjebolagen. Där det finns nivåer av medlemsskap får man ännu mera ut av det om man åker ofta med samma bolag. Medlemsskapen kostar inget och underlättar dessutom vid bokning, då dina uppgifter ligger sparade när du loggar in. Här är länkar till de medlemsprogram vi hittat:

Stena Line (annonslänk)

TT-Line (annonslänk)

Finnlines

Tips 7 – Rabatter på grund av medlemsskap

En del medlemsskap kommer med förmåner hos andra bolag. Till exempel kunde vi utnyttja att Husbilsklubben har ett avtal med Stena Line när vi gjorde vår senaste bokning. Ha koll på dina medlemskap och om några av dessa kommer med denna typ av förmåner! Ett PRO-medlemsskap ger t.ex rabatter både hos Stena Line och TT-Line.

Tips 8 – Boka extraservice innan

De flesta färjorna har hytter, restauranger, sittplatser och liknande som man kan välja att boka. Oftast lönar det sig att boka dessa tillval innan avresa om man vet att man vill käka eller ha en vilstol ombord. Det finns dessutom en risk att det är fullbokat och att ditt alternativ inte längre är tillgängligt om du väntar tills du kommer ombord. Även denna typ av service har vi sett att färjebolagen har rabattkampanjer på ibland, så kolla upp på deras hemsidor eller i nyhetsbrev inför bokning.

Tips 9 – Cyklar i husbilen

Kostnaden för färjorna beräknas oftast utefter längden på ekipaget. Längdgränserna kan vara olika från färjebolag till färjebolag. Om du påbörjar en bokning, så får du se vart gränserna går för den resa du funderar på. Om du ligger precis över en gräns och till exempel har ett cykelställ du kan fälla upp för att komma ner i en billigare längd, så kanske det kan vara värt att fundera på om du har möjlighet att ha cyklarna inne i husbilen eller i husbilsgaraget just under färjeöverfarten.

Detta var våra 9 tips för att boka färjan till Tyskland till så låg pris som möjligt. Hoppas de kan vara till hjälp! De flesta tipsen funkar ju faktiskt oavsett om du ska resa med färja, tåg, flyg eller bo på hotell. Har du flera tips för att få färjebiljetten så billig som möjligt, så får du gärna dela med dig i kommentarerna!

*Det innebär att om du klickar på en länk och sedan bokar färjebiljett, så får vi en liten provision på detta utan att det påverkar ditt pris. Innehållet i blogginlägget har inte påverkats av detta. Tipsen är verkliga tips som vi tror ni kan ha nytta av.

16 svar på ”9 tips för billigare färja till Tyskland

  1. marianne cedrot

    Hej för det första tusen tack att nii har delat med er, mycke intressant och fina bilder, en fråga: vad kostar det med husbil tur o retur ,det som ni har åkt, Vi tar öresundsbron(cyklar ställer vi i bilen) sedan tar vi färjan Rödby- purtgarden om vi ska till sydligare breddgrader, man blir ju snurrig i huvet,en annan gång ååkte vi Varberg- Grenå 895krr en väg,januari sedan grenå flensburg, det va inte såå långt. Ha det gott åå kör försiktigt

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Det kostar så olika från gång till gång, och vi väljer inte alltid det som är billigast. Vår husbil är 7,5 meter lång och dagfärja Trelleborg- Rostock som vi tog i början av september gick på cirka 1400 kr. Då bokade vi ganska sent, då vi inte hade möjlighet att bestämma oss tidigare. Hem tar vi Kiel-Göteborg för att spara 30 mil åkning. Där måste man ha hytt, och vi brukar välja någon av de dyraste hytterna, även denna bokade vi ganska sent. Denna gång går det på cirka 3400 kr. efter rabatt från Husbilsklubben och användning av några poäng vi sparat. Vi spar dock minst 500 kr i bränsle jämfört med att köra till Trelleborg och frukost för båda ingår i det priset. Troligen hade vi även tagit en övernattning och vi anlänt till Trelleborg. Det är så många faktorer som spelar in, så det är nästan omöjligt att säga vad som är billigast. Man får räkna lite på antal mil, men sedan är ju totala tiden, avgångstiderna och hur bekvämt det är viktigt. Kommer ett inlägg till om detta inom kort.

      Svara
  2. bmlarsreseblogg

    Bra inlägg, men visst är det en djungel med priser, rabatter o s v. Vi åker gärna Gbg -Kiel eftersom vi har 15 mil till Gbg och man kommer ner till Tyskland nästa morgon med en god frukost i magen. I mitten på augusti när vi åkte till Tyskland var det dock så svindyrt så då blev det Trelleborg -Rostock istället.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, man måste som oftast göra lite research för att hitta bästa pris! Sen hittar man ju sina favoriter och då kanske inte priset alltid spelar roll!

      Svara
    2. Marie

      Ja jag tycker också det är krångligt med alla olika priser. Det jag tycker är så OTROLIGT dumt är att man måste påbörja en bokning för att se priserna. Jag skulle tycka det vore bättre att kunna se prislista vid olika datum/årstider o.s.v o boka därefter. MEN det är väl en önskedröm

      Svara
      1. ReiseLinda Inläggsförfattare

        Finns väl troligen för många parametrar för att man kan ha en prislista rakt av. Håller med om att det är lite krångligt. Tipsen i inlägget har åtminstone hjälpt oss att få bättre priser på en del av våra resor

        Svara
  3. Ann-Sofie Eriksson

    Tack för bra info! Som du säger är det mycket som spelar in. Även var man bor i vårt avlånga land har betydelse. Mvh Ann-Sofie

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, det är inte alltid priset som är det viktigaste, men dessa tips kan vara till hjälp för att få ett bra pris! 👍🏼😃

      Svara
  4. Pingback: Mot Portugal, men först en liten återblick - ReiseLinda

    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Hej, och tack för att du sa till om detta.
      Har fixat det nu!

      Svara
  5. Pingback: Stort tack för all hjälp, och det här hittar ni hos oss! - ReiseLinda

  6. Kenneth Andersson

    Vi åker alltid med Finnlines Malmö-Travemunde då som har haft bäst pris oavsett tidpunkt gäller att boka i tid. Dessutom så är dom det enda rederi som erbjuder elkoppling ombord till kyl/frys vilket är bra.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Så bra att du hittat ditt alternativ. Vi har mycket längre att åka till Malmö, så vi åker ofta från Göteborg, andra gånger passar inte tiderna riktigt, så jag hoppas tipsen kan vara till nytta oavsett vilken färja man väljer.

      Svara
  7. Kjell

    Hej, beställde Trelleborg Rostock i dag, åker över Fredag morgon. 972:- enkel. Två personer husbil 7,4m

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.