För ett tag sen skrev jag ett inlägg där jag kommenterade på ett antal påståenden som brukar dyka upp i olika Facebookgrupper och forum om hur ställplatser bör vara och inte vara. Slutsatsen från det inlägget får vara att vi tycker om variation och att det får vara upp till den som driver en ställplats att bestämma vad som ska gälla på platsen. I dag tänkte jag berätta lite om hur vi tänker när vi väljer ställplats och vad det är som får oss att återvända.
Priset
Priset har så klart betydelse, men vi förväntar inte att få något gratis. Upp till runt 100 kr tycker vi det är ok att betala för nästan vilken plats som helst som någon iordningställt för övernattning med husbil. Ju närmare man kommer 200 kr ju mera service så som toa, dusch, tömning, vatten och el bör det finnas och platserna bör vara uppmärkta så det är tydligt hur man ska parkera. Med högre pris kommer så klart också förväntningar på högre kvalitet.
Över 200 kr tycker vi sällan en ställplats är värt även om vi betalar så mycket i bland. Det är ju inte alltid det finns så många platser att välja på på och i bland vill vi helt enkelt besöka just den platsen. Om det finns service så tycker vi det är bra om det går att välja om man vill betala för denna eller inte.
Service
Med den nya husbilen har vi bättre förutsättningar för att klara oss utan service än i den gamla husbilen, så vi tror vi kommer bli mera oberoende framöver. Nu har vi både solceller och dubbla toakassetter med oss. Vi saknar dock fortfarande nån sladd för att kunna ladda våra datorer med 12V, så det får visa sig hur det blir. Vi kommer oavsett vara tvungna att tömma toa och gråvatten, fylla vatten och i bland kan det vara skönt med en lång varm dusch…
Vi tycker som nämnt att service gärna får vara valfritt att betala för. Vi tycker även att den service som finns ska vara välplanerat och välskött. Ingen vill väl riskera att fylla färskvatten från en slang som någon spolat ur sin toakassett med? Vi har för säkerhets skuld med egen slang, men i alla fall. I servicehus får det gärna vara egna bås som går att låsa och där man kan hänga av sig kläderna utan att de blir blöta när man duschar och gärna en hylla för sånt som inte kan hängas. Extra plus för bra ventilation och en skrapa så man kan göra snyggt efter sig.
Mitt förslag är att alla som tillhandahåller en dusch på en ställplats eller camping själva funderar på om de skulle villa duscha där. Vem vill ha ett duschdraperi som slingrar sig runt kroppen när man duschar, att man ska behöva gå igenom någon annans omklädningsyta för att komma till sin dusch, att det är så dålig ventilation att det inte går att torka sig på en varm dag, att det är så dåligt tryck i duschen att det inte går att skölja av sig eller att blandaren antigen inte ger tillräckligt varmt vatten eller har ojämn temperatur? Har jag glömt något?
Platsen
Vi står helst på natursköna lugna platser, med åtminstone säkerhetsavstånd mellan husbilarna, men i bland är det en speciell plats vi vill besöka eller vi behöver ett stopp längs vägen och då får det bli som det blir. Vi läser som oftast recensioner av platserna vi tänker besöka i diverse ställplatsappar innan vi åker dit, och det hjälper oss göra en bedömning om det är rätt plats. Står det till exempel att det nästan alltid är fullt, så kanske vi väljer bort den beroende på när vi har möjlighet att åka dit. Står det att stadens ungdomar brukar busa utanför husbilarna på nätterna så väljer vi sannolikt inte en helg och så vidare. Står det att toaletterna är ohygieniska, då ger det en signal om hur platsen sköts, men om vi trots allt åker dit så har vi ju egen toa med oss.
Just nu är vi i Enköping och här var det mycket negativt om bråk från uteserveringarna bredvid i recensionerna. Det var bråkigt till det stängde vid 23.00, sen blev det en lugn natt. Inför andra natten har vi flyttat oss till en plats utan el, längre bort från uteserveringen och med en trevligare utemiljö utanför husbilen. Granne med oss står det en lastbil som vi räknar med ska börja jobba tidigt i morgon dock… Nu är vi i Enköping för att vi behöver vara här och vi har inte så mycket att välja på, så då har vi åkt hit med inställningen att det får funka, och det har det gjort!
Annat
Jag har dagtidsjobb och ofta kommer vi inte i väg i tid för att få plats på en del ställen när vi ska i väg på helgerna. Vi uppskattar därför att det finns en och annan ställplats som tar emot bokningar, men tycker inte att det ska bli någon standard.
Platserna bör så klart vara hyfsat plana och vi står gärna på hårt underlag och har gräs framför husbilen.
Och sist och allra viktigast är säkerheten. Vi fuskar på de rekommenderade fyra metrarna då och då, men vill åtminstone ha tillräckligt yta för lite privatliv.
Vi står även fritt och på campingar i bland, och det är samma procedur där, vi väljer det som passar bäst för stunden. Än så länge har vi inte hamnat på någon plats som vi absolut inte vill återvända till, men vi har helt klart fått favoriter.
Hur väljer du vart du övernattar med husbilen och vad är viktigt för dig på en ställplats?
Vi tänker nog som ni gör på ett ungefär. En liten peng kan vilken ordnad ställplats som helst vara värd men blir det upp mot 200 kr kan man förvänta sig en bra service med fräsch dusch o s v.
Sen kan man ibland få betala en rejäl slant för en centralt belägen P-ruta i någon stad utan någon service och tätt mellan bilarna, men det kan det vara värt någon gång.
Det vi inte gillar här hemma är när det börjar bli samma priser på ställplatser som på en hyfsad camping. Det är inte ok!
Tyvärr betalar folk de priserna utan att blinka på vissa ställen och då finns det ju ingen anledning för de som driver att sätta ner priset igen! Kan betala för läget i bland.