Åka husbil i Tyskland i pandemitider – våra erfarenheter efter tre veckor på resa.

Av | 24 september, 2021

Nu har vi rest med husbilen i Tyskland i tre veckor, och då det är lite annorlunda att åka nu i pandemitider, så tänkte vi dela med oss av våra erfarenheter. Jag skrev ju lite om våra tankar och förberedelser inför resan innan vi åkte i väg. Vi gjorde även en liten film.

Hemma i Sverige har vi valt att leva ganska isolerat under pandemitiden då vi båda är i riskgrupper. Vi har rest dit det finns mindre med folk, vi har knappt besökt restauranger, museum och andra platser där det kan bli trängsel. Vi har handlat och gjort de ärenden vi behöver på tider då det är mindre med folk och vi har begränsat vårt sociala umgänge rätt så mycket. Men, nu är vi fullvaccinerade, smittan har minskat och restriktionerna har börjat släppas. Det känns såklart bra, men vi känner fortfarande att det finns en del osäkerhet kring varianter med mera, så vi vill fortfarande vara försiktiga, och vi följer så klart de restriktioner som gäller där vi är.

Vi har följt läget i Tyskland under hela pandemin, och Tyskland har haft mycket mera restriktioner och varit mycket mer nerstängt än Sverige. De har dessutom haft krav på testning inför inresa och var tredje dag på plats för ”turistaktiviteter” som övernattning och restaurangbesök. Det sista har även varit krav för de som bor i Tyskland. Dessutom har reglerna varit olika i de olika förbundsländerna och till och med från kommun till kommun inom ett förbundsland beroende på smittotalen. Att hålla reda på alla dessa regler och att resa i ett samhälle där mycket är stängt har inte frestat oss alls, så det har varit en del tankar hit och dit kring om och när det eventuellt skulle bli av att åka till Tyskland igen. Under slutet av juli började det dock äntligen kännas klart att det skulle bli en resa i höst.

Munskydd på!

Inför resan

Som sagt, så hann vi få båda våra sprutor, många restriktioner hann lättas på och Tyskland öppnades till stor del upp, så när det äntligen blev dags för resa, så kändes det helt ok att dra i väg.

Vi förberedde oss genom att se till att vi hade våra covidbevis tillgängliga offline i Kivra. Vi hade även hört om Luca-appen som används för smittspårning i Tyskland, så denna laddade vi ner. Där fick vi skriva in vår kontaktinformation, och vi laddade sedan upp våra covidbevis i appen också. För att få till det, så var det viktigt att alla namn var inskrivna i kontaktinformationen i Luca så att namnen stämde överens med de i covidbeviset.

I övrigt köpte vi på oss munskydd. En mindre förpackning med FFP2 munskydd, då vi hört att de är ett krav på vissa ställen, och en stor förpackning med operationsmasker.

På färjan

Vi åkte med TT Line från Trelleborg till Rostock, där skulle man ha munskydd överallt när man rörde sig i allmänna utrymmen. Det var alltså ok att ta av munskyddet när man satt ner vid ett bord eller i en soffa så som vi tolkade det. Inne på restaurangen och bordershoppen funkade detta bra, men i övrigt slarvades det en hel del kunde vi se. Vi tycker även det är tråkigt att se att man verkar tycka att avstånd inte krävs så fort man har på sig munskyddet. I en kö, så kan man ju själva styra avståndet till de framför lite, men det är värre med de bak… Innan resan hade vi själva endast använt munskydd vid två tillfällen i var, och det var när vi vaccinerades med första och andra sprutan, så lite ovant var det, men det gick fint.

När vi åkte av färjan var det ingen som stoppade oss, så vi behövde inte visa pass, covidbevis eller några andra dokument för att komma in i Tyskland.

Ställplatser

Så långt har vi bott på tio olika ställplatser och en camping. I stort sett överallt finns uppmaningar att hålla avstånd och att använda munskydd inomhus, även i servicehus där det finns endast en toa eller dusch. På en obemannad ställplats stod det att munskydd gällde på hela ställplatsområdet, men det var det ingen som respekterade. Både på bemannade och obemannade platser har det funnits scheman eller listor att fylla i med tanke på smittspårning och det har även uppmanats att använda Luca-appen. På några av de bemannade platserna har vi behövt visa våra covidbevis. Vi har inte gjort någon insats för att ta reda på varför det har varit olika från plats till plats. VI har visat det som har efterfrågats och följt de skyltar och anvisningar vi fått.

Lite extra har det alltså varit för att kunna checka in på några platser, men egentligen mindre än vi hade förväntat, så vi tycker inte det har varit något problem.

Butiker

Överallt inomhus är det krav på munskydd och detta blir fort en vana. Faktiskt så mycket att det verkligen stack ut när jag såg en person utan vid ett tillfälle. Det enda som är jobbigt med detta är att vi har haft ganska varmt väder och det blir svettigt och obehagligt. Med tanke på hur lite folk det har varit på många ställen vi varit så har det dessutom känns ganska meningslöst med tanke på vad vi är vana med från Sverige.

Restauranger

Här är det krav på munskydd tills du sitter vid bordet och om du t.ex. behöver resa dig för att besöka toaletten. När du väl sitter vid bordet behövs det inte. Detta gäller både på uteserveringar och inne på restaurangerna. Vi har inte varit på jättemånga restauranger, men de flesta har skyltar om att de vill att man ska checka in i Luca-appen, men endast ett ställe har vi blivit ombedda att göra det. Jag vet inte om detta betyder att de börjat släppa på kravet eller om de tycker att det är en självklarhet. Vi har som oftast checkat in med Luca-appen när det funnits QR-kod på bordet.

Sevärdheter och aktiviteter

VI har inte besökt några sevärdheter som kräver inträde eller gjort andra saker där man behöver ”trängas”. Men vi har sett att en del ställen har begränsat antal som släpps in och att det därmed kan behöva planeras lite mera i förväg om det är något man har tänkt göra. Guidade grupper som går runt utomhus verkar inte behöva munskydd trots att de klumpar ihop sig. De små ”turisttågen” som går på gatorna i en del städer har munskyddskrav och även i vagnar i linbanor och liknande finns munskyddskrav så vitt vi har sett. På flodkryssningsbåtarna där man kan göra utflykt krävs inget munskydd utomhus på båten, men för att vara inne krävs munskydd och antigen covidbevis eller negativt test.

Slutsats

Om ni planerar att åka till Tyskland så se till att ni är vaccinerade eller följer de riktlinjer som gäller för testning, Det senare kan som sagt fortfarande variera från förbundsland till förbundsland, men då vi är vaccinerade har vi inte satt oss in i detta. Det verkar inte svårt att hitta teststationer, då vi har sett en på nästan varje ställe vi varit. Hur öppettiderna är, har vi dock inte koll på.

Ta med er munskydd, gärna båda operationsmasker och FFP2, hemmagjorde kommer inte att accepteras. Vi har inte mött krav om FFP2-masker än, men de ligger i ryggsäcken i fall att.

Det kan vara en fördel att ha Luca-appen, men som oftast finns scheman eller listor att skriva på om du inte har den.

Är det något speciellt du planerat att göra, så dubbelkolla att det verkligen är öppet och om det kanske behöver bokas i förväg.

Förutom att vi börjar bli vana att plocka fram munskydden varje gång vi är på väg in någonstans, så känner vi att det är nästan som vanligt att resa runt i vårt kära Tyskland!

Detta är våra erfarenheter från den resa vi gjort. Om ni reser senare eller i andra delar av Tyskland kan riktlinjerna vara annorlunda. Så långt har vi varit i Rostock, Rendsburg, Brokdorf, Oberhaverbeck (Lüneburger Heide), Bremen, Hameln, Trendelburg, Alsfeld, Koblenz, Ediger-Eller och Bernkastel-Kues. Lämna gärna en kommentar om du reser eller har rest i Tyskland nyligen och berätta om om dina upplevelser kring restriktioner är liknande våra eller om de har varit annorlunda!

8 svar på ”Åka husbil i Tyskland i pandemitider – våra erfarenheter efter tre veckor på resa.

  1. Birgitta Wikström

    Där vi varit har oftast ffp2 krävts, ingen luca har vi behövt. Folk i allmänhet är kollosalt duktiga med mask.
    Vi har rest via Flensburg, Tönningen ,, Fritzlar, Rothenburg ob der Tauber,stp, München , Teegernsee, Immenstadt , Oberstdorf, genom Österikke ner till Venedig och tillbaks via Österrike, Passau Schönberg Amberg. , Zirndorf Lohr am Main och nu är vi i Gifhorn på väg hem.
    Alla är mycket noggrannare med masktvång, alla håller avstånd och visar respekt. Vi har känt oss mycket bekvämare och tryggare än hemma i Nykvarn utanför Södertälje, den senare är nog sämst i Sverige på vaccin sidan, stan är full med vaccin skeptiker. Var 20e person, högst, bär mask i offentliga utrymmen, antalet inlagda för covid är bland de högsta i länet. Så nog tycker vi att resandet har varit mycket säkrare än att gå på Coop och handla.
    Ha en fortsatt trevlig resa.
    Birgitta

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Det låter som det har varit mycket stricktare där ni varit! Får se vad vi stöter på längre fram. Trevligt att höra era erfarenheter.

      Svara
  2. Hasse

    Vi har varit i Tyskland i år liksom förra året. Ur smittskyddssynpunkt ger jag inte mycket för deras munskyddshantering. Mycket politik i det. Ha en fortsatt fin resa.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Jag håller med, men i inlägget ville jag förmedla hur det är och fungerar.

      Svara
  3. bmlarsreseblogg

    Vi känner igen det mesta från vår resa som vi tyckte fungerade riktigt bra och det kändes för det mesta tryggt. Enda gången vi hade krav på speciella munskydd var på tåget till Brocken.
    Däremot kändes det konstigt att gå på ICA utan munskydd när vi kom hem.
    Ha det fortsatt härligt!

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, man vänjer sig fort. Får hoppas vi vänjer av oss lika snabbt!

      Svara
  4. Ylva

    Tack för en mycket bra redovisning ! Vi har varit i Tyskland i en vecka nu och dina erfarenheter stämmer i stort med våra. Munskydd inomhus, och covidpass vid restaurangbesök.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Vi har åkt runt en dryg vecka efter att jag skrev detta, och läget är fortfarande det samma. Några platser mera nitiska än andra dock.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.