Fårikål och släktträff!

Av | 27 september, 2018

Fårikål röstades på 70-talet fram som Norges nationalrätt och sista torsdagen i september räknas som fårikålens dag.  Jag håller mig inte strikt till fårikålens dag, men de senaste nio åren har vi bjudit in till släktträff med fårikål på menyn någon helg tidigt på hösten.  Nu är det ett par veckor sen årets händelse och dammet har lagt sig igen efter den norska invasionen på Upplandskusten!

Jag flyttade från Norge till Sverige för 17 år sen, men har egentligen ingen lång historia med fårikål.  Jag är inte heller den som håller fast vid norska eller svenska traditioner och matvaror.  Jag försöker ta seden dit jag kommer och testa mat och ta del av det som händer där jag är.  Inte därmed sagt att det inte smyger med lite matvaror på kors av gränserna i bland dock.

Släktträff

För nio år sen bjöd vi in pappa och faster till fårikålmiddag.  Vi hade riktigt trevligt och jag minns inte riktigt hur det kom på tal, men året efter bjöd vi även min syster och mina kusiner med familjer till kalaset.  Sen dess har det tillkommit barn och partners och vi brukar hamna på runt 15 personer.   I år var det deltagarrekord med 19 personer med stort och smått.  Vi lockar med andra ord 17 gäster, som förutom ett par personer, bor inom ett par mils radie i mina hemtrakter i Norge att ta resan på tvärs av Sverige för att käka fårikål!

Ok, lite stylat, men det blir fullt i hallen!

Extrasängar och luftmadrasser plockas fram och ett extra långbord ställs upp i vardagsrummet och sen är det klart för huset fullt i 2-3 dagar.  Det brukar bli mycket god mat, sällskapsspel, TV-spel och pyssel.  Alla kommer och åker på lite olika tider/dagar, men på lördag brukar alla vara på plats hela dagen, och då blir det som oftast nån gemensam aktivitet.  Vi har spelat bangolf, fotbollsgolf, varit på marknad och modelljärnvägsmuseum med mera.  Efter aktiviteten har alla fått upp aptiten inför fårikålmiddagen.

Fårikål

Fårikål är precis vad namnet säger.  Får, eller lamm som vi brukar använda, som kokas tillsammans med vitkål.  Det ska vara grytbitar där både fett och ben finns kvar för extra god smak.  Lammköttet och kålen läggs lagvis i en gryta och i varje lager saltar man och kryddar med hel svartpeppar och för att jämna kan man ha i lite mjöl.  Sen ska det småkoka tills köttet lossnar från benen.  Det smakar bäst dagen efter när man värmer upp det, så vi brukar förbereda den dagen innan då vi dessutom har bättre tid, och värmer upp den under tiden potatisen kokar.  Fårikål äts med potatis och till maten ska det vara öl och akvavit.

Klart för uppkok!

Detta har blivit en mycket trevlig tradition.  Nästa år firar den 10 år och då måste vi hitta på något extra roligt! Någon som har några bra förslag?

14 svar på ”Fårikål och släktträff!

    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Jätteroligt och det smakar bättre än många tror! ???

      Svara
  1. Britt-Marie Lundgren

    Fårikål har aldrig förekommit på vårt bird och jag hoppas det smakar bättre än det låter. Hur som helst, en riktigt kul tradition.
    Man ska ta vara på tillfällena att träffa nära och kära.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Kul med traditioner och kul att umgps med släkten! Och det smakar faktiskt gott!

      Svara
  2. Ama de casa

    Men vilken härlig tradition ni har och jösses vad med dojor där i hallen! Himla bra att bloggstajla till dom där också – gissar att alla fick lättare att hitta sina skor efter den bilden 😉

    Får har jag ätit och kål har jag ätit, men aldrig fårikål. Tycker det låter gott! Och visst är det så att grytor smakar bättre när dom har fått stå till sig ett dygn 🙂

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, det är verkligen en trevlig tradition! Du får testa att göra fårikål nån gång!

      Svara
  3. BP

    Yummie, yummie! Det var ett hett tips! Älskar ju lamm” Hade aldrig hört talas om rätten, men den vill jag gärna testa. Skulle dock inte vilja göra den för 17 pers om man säger så, har liksom inte tillräckligt med grytor. Dessutom avskyr jag att skala potatis;-)

    Så himla roligt med sådana ”mattraditoner” egentligen. Å jag vet inte varför jag osökt tänker på den skotska nationalrätten Haggis.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Berätta när du har testat! En tioliters kastrull räcker till ca 10 personer. Potatisskalandet är absolut det tråkigaste, men det är också det enda. Ågon får hjälpa till med i köket under vår släktträff?

      Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, det hsr blivit en jättetrevlig tradition och fårikål är jättegott!

      Svara
  4. Nils-Åke Hansson

    Oj vad det ska lukta! MEN gott . Va kul vi har också Norge i familjen svärson och barnbarn och de bor i Danmark nordiskt mamma vår dotter. Kusin träff är kul har vi på pappas sida men länge sedan nu många äldre nu.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, det luktar och det luktar gott när vi gör fårikål! Jag har ju utvandrat från Norge, men har fortfarande norsk pass. Roligt att få till dessa träffar och umgås och hålla kontakt med skäkt man inte ser så ofta!

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.