Vad kostar det att åka husbil i Tyskland i fyra månader?

Av | 8 september, 2018

Ja, vad kostar det att åka husbil i Tyskland i fyra månader? Det är så klart helt individuellt vad en husbilsresa kostar.  Det beror på hur mycket mat man gör själva, hur långt man åker, vart man väljer att bo, hur man spenderar tiden och så vidare.  Jag ska försöka förklara både hur vi tänkte när vi gjorde våra uppskattningar och hur utfallet verkligen blev.

Ställplatser och campingar

I budgeten hade vi räknat med 300 kr. per natt.  Här siktade vi lite högt och räknade med att detta var i överkant.  I snitt hamnade vi på 255 kr. per natt och vi tänker att det inte borde vara något problem att klara sig ännu lägre.  Vi hade dock siktat in oss på några platser där vi visste att det var dyrt och vi skulle vara borta över högsäsong.  Vår månad i Berlin låg dessutom i överkant av budgeten och det visste vi innan.

I beloppet har vi även räknat med kostnad för turistskatt, el, dusch och vattenfyllning som ofta är sånt som tillkommer, speciellt på ställplatser.  Det var inte ovanligt att vi betalade 5-7 euro för el per dygn i tillägg till kostnad för ställplatsen.  Turistskatten var oftast ett par euro per dygn per person, dock fick vi i bland bussbiljetter och rabattkuponger som gjorde att detta var en en bra deal.

Här bor vi på dyr camping vid Mosel och njuter livet i skuggan av ett träd!

Bränsle

Här hade vi lite grovt räknat att resan skulle bli 1000 mil och att dieseln skulle kosta 15 kr per mil, alltså 15 000 kr. totalt.  Under resans gång bestämde vi oss för att bara stanna i Tyskland och inte göra avstickare till Italien, Frankrike, Österrike och Polen som vi hade funderat på innan.  Det medförde att den totala sträckan slutade på runt 580 mil, alltså en bra bit under det budgeterade.  Dieseln är dessutom billigare i Tyskland än i Sverige, så här slutade det på ca 8 500 kr.

Mat

Till mat budgeterade vi 5 000 kr. per månad, 20 000 kr. för hela tiden.  Vi planerade att göra den mesta maten själva i husbilen, men insåg redan innan vi åkte att vi skulle spricka denna budget med restaurangbesök och utemat.  Vi tänkte dock som så att skulle det knipa så får vi vara striktare och ser vi att det finns utrymme för det, då får det vara ok.

Vi har gjort mycket mat i husbilen!

Just i denna kategori har vi varit lite slarviga med bokföringen, bland annat för att man ofta betalar kontant på restaurang och inte alltid får kvitto om man inte frågar efter det.  Det vi har koll på och har återskapat hamnar på ca 35 000 kr.  Då finns det dock med några vinflaskor och nån whiskyflaska som står i skåpet här hemma och inte är konsumerat än.  Alkohol kan ju köpas i mataffärerna i Tyskland och vi har inte granskat kvittona så noga att vi skiljt bort detta.

Mat är ju egentligen inte någon extra kostnad man har för att man är ute och åker husbil, det måste man ju ha hemma också.  I många länder är det dessutom möjligt att komma undan med en lägre matbudget än hemma.  Vi tycker dock om bra råvaror och att gå ut och smaka den lokala maten, så för oss blir det som oftast en högre kostnad när vi är ute och reser.

Och ätit på restaurang! Mmmmm sparris!

Kollektivtrafik

För kollektivtrafiken budgeterade vi 4 000 kr.  Vi visste att vi skulle behöva vart sitt månadskort i Berlin.  Vi räknade även med att det inte alltid skulle vara möjligt att bo mitt i centrum och tänkte dessutom att i bland kanske det kunde vara skönt att inte flytta runt så ofta och i stället göra utflykter med tåg eller buss.  Vi köpte både månadskort och 7-dagars kort i Berlin, då vi var där i två omgångar.  Vi köpte två dagskort i Nürnberg där vi bodde ocentralt och ett i Erding för att ta oss till München.  I övrigt blev det inte av att göra så mycket utflykter från orterna vi bodde på och som oftast hade vi bra avstånd för att gå eller cykla till centrum.  I denna kategori hamnade vi därför på 2 800 kr.

Sigthtseeing och inträden

I denna kategori hade vi räknat med 1 000 kr per vecka, 16 000 för hela tiden.  Detta var en grov uppskattning där vi tänkte att det kunde bli två aktiviteter som kostade 250 kr/person per vecka.  Även här tänkte vi innan att vi gjort en hög uppskattning och att det skulle vara enkelt att snåla in om det skulle behövas.  Det visade sig att vi lagt oss allt för högt.  Utan att snåla hamnade vi på cirka 5 500 kr för hela resan.  Då har vi åkt flera linbanor, museumståg, varit på museum, varit på fotbollsmatch, åkt gondol, varit med på guidade tourer och så vidare.

Besök i Riksdagen är gratis, men måste förbokas.

Vägtullar och färjor

För att ta sig till och från Europa behöver man antigen åka över broar som kostar pengar eller ta en färja.  Ett par av de länderna vi hade i tanken innan har dessutom vägavgifter.  Vi budgeterade först lite högre i denna kategori, men justerade ner den till 5000 kr. efter att vi bokat färjan till Tyskland.  Vi bestämde oss till slut för att ta färja från Trelleborg till Sassnitz, och då vi hade poäng att nyttja från tidigare resor betalade vi endast 350 kr.   Hemresan bokade vi på färjan från Kiel till Göteborg någon månad innan det var dags och den gick på 3 500 kr.  Det kommer förmodligen en räkning på vägtull från Göteborg för hemresan, men då vi annars bara reste runt i Tyskland, så blev det inga vägtullar utöver detta.

Övrigt

Utöver kategorierna ovan, så var den största extrakostnaden för resan en utökat reseförsäkring utöver den som finns i hemförsäkringen.  Hemförsäkringen täcker bara 45 dagar och vi var utomlands cirka 120 dagar.  Detta kostade för oss båda 4 250 kr.

Tvätt av kläder kostade 3.4 euro per maskin både för tvättmaskin och torktumlare, men detta förde vi ingen statistik på.

Vi behövde även gå till frisören, Pär 4 gånger och jag 2 gånger.  Detta hamnade på cirka 1 500 kr totalt.

Vi fyllde gasol för 300 kr (6kg x 2).  Då hade vi full flaska när vi åkte och nästan tom flaska när vi kom hem.

Det blev även lite shopping; saker och förbrukningsartiklar till husbilen, kläder, gränshandel, böcker etc.  Då detta är helt individuellt, så känner jag inte att jag behöver redovisa något belopp här, men det kan vara värt att tänka på att budgetera för detta.

Totalt

Om vi rundar upp kan vi säga att våra fyra månader i husbil i Tyskland kostade 90 000, cirka 5000 kr under budget.  Matbudgeten som sprack med råge tog vi igen på de andra posterna utan att vi behövde göra några uppoffringar.

Jag återkommer i senare inlägg med  hur vi sparade till resan och hur vi gjorde för att hålla kostnaderna nere på hemmaplan under tiden vi var borta.

Var det någon post som överraskade dig?

17 svar på ”Vad kostar det att åka husbil i Tyskland i fyra månader?

  1. Britt-Marie Lundgren

    Visst är det intressant att kolla upp ekonomin efter en längre resa. Även om vi inte hade någon budget innan vår 5- veckors resa till Slovenien och Kroatien bokförde jag alla utgifter och inte förrän nu i veckan satte jag mig och räknade ihop de olika posterna.
    Det som blev dyrare än vi tänkt var kortare färjeresor i Kroatien. Sedan blir posten med glass, vin och öl på servering ganska rejäl , men det är en del av semestetn att sitta på uteservering med ett svalkande glas.
    Kul att läsa er sammanställning.

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Vi hade nog tänkt oss att gör mera mat själva, men när man är ute på sightseeing är det inte så lätt alla gånger att leta upp husbilen för att få sig en matbit. Lätt att det drar i väg.

      Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Vi gillar Berlin jättemycket, har varit där runt 30 gånger. Nürnberg är en annan lite mindre stad som vi också gillar. Vi har dock många städer kvar att besöka.

      Svara
  2. Husisblogg

    Trevlig sammanställning. Tänkte på elkostnaden som lät som ett dyrt tillägg per dygn. Småsummor för en dag men i längden blev kanske den kostnaden hög, eller?
    Ägarna kan tipsa om Polen att annat år, en trevlig resa och dessutom väldigt prisvärt

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Elen kostade 0,5-1 euro per kWh där man betalade der separat, och vårt kylskåp, lite laddning och vattenkokning verkar dra 6-7 kWH per dygn. Det blir en del kronor av det i längden! Vi hamnade ju fortfarande under budget på boende, men det borde vara enkelt att sänka om man väljer att inte ha el hela tiden till exempel.

      Svara
  3. FREEDOMtravel

    Vilken bra information! När vi reste Europa runt 2015 hade vi en maxbudget på 20 euro/dygn (var kanske lite mer snåla eftersom vi reste under ett helt år). Om vi bodde dyrare (vilket hände ibland) så var vi ”tvungna” att kompensera genom att fricampa 😉

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      För boendet bara då? Vi kunde säkert snålat mera och fått ner kostnaderna, men så länge vi låg bra till mot bydget så kände vi inte att det var nödvändigt. Skulle säkert vara snålare på en längre resa!

      Svara
  4. Anna / Boihusbil

    Jätteintressant! Och det är ju precis som du skriver så många faktorer som spelar roll vad det slutar på. Vi siktar på 15 000,-/månad men har hittills bara lyckats med det någon enstaka månad när vi stod gratis i Sverige. Maten är ju lätt att låta dra iväg, det är ju så gott att smaka på nya saker och slippa laga mat ibland. Kul att du är så transparent, I like!

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Ja, det är kul att ha lite koll. Hoppas det kan vara till nytta för nån även om det är individuellt hur man reser. Maten är en svag punkt och om man är ute på äventyr är det lätt att det blir nåt i farten.

      Svara
  5. Conny

    Var det en 3,5 tons bil som klassas som personbil, eller tyngre för då blir väg/bro/tunnel avgifter dyrare ?
    Tillkom det inte vinjett avgifter ?

    Svara
    1. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Den resan gjordes med en 3,5 tons husbil. Inga vignetteavgifter i Tyskland. Endast miljömärket som gäller så länge bilrutan är hel. Det kostar ca300 att skaffa i Sverige och 6 euro i Tyskland.

      Svara
    2. ReiseLinda Inläggsförfattare

      Vi tog förresten färja och då är det längd och inte vikt som bestämmer priset.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.